REQUIREMENTS FOR MARRIAGE

. BOTH APPLICANTS MUST SUBMIT PROOF OF AGE AND IDENTITY BY CERTIFIED COPY OF

THE APPLICANT'S BIRTH CERTIFICATE. OR BY SOME CERTIFICATE, LICENSE, OR
DOCUMENT ISSUED BY THIS STATE OR ANOTHER STATE, THE UNITED STATES, OR A
FOREIGN GOVERNMENT. (Section 2.005 Texas Family Code).

EACH APPLICANT IS REQUIRED TO PRESENT THEIR SOCIAL SECURITY NUMBER (IF
APPLICABLE). : '

. THE FEE FOR A MARRIAGE LICENSE IS $81.

APPLICANTS UNDER THE AGE OF 18 (MINORS) RESIDENTS OF TEXAS AND OUT OF STATE,
MUST PETITION A COURT FOR THE REMOVAL OF THE DISABILITIES OF A MINOR BEFORE
APPLYING FOR A MARRIAGE LICENSE IN GRAY COUNTY. ALL MINORS MUST APPEAR AND
PROVIDE TO THE COUNTY CLERK A CERTIFIED COPY OF THE COURT ORDER "REMOVAL
OF DISABILITIES OF MINORITY" GRANTED BY THE STATE OF TEXAS OR ANOTHER STATE,
IN ORDER FOR THE MINOR TO APPLY FOR A MARRIAGE LICENSE. THIS APPLIES TO ALL
MINOR MARRIAGES FILED AFTER 09/01/17. (SB1705)

. THE COUNTY CLERK MAY NOT ISSUE A MARRIAGE LICENSE IF EITHER APPLICANT

INDICATES THAT THE APPLICANT HAS BEEN DIVORCED WITHIN THE LAST 30 DAYS,
UNLESS: (A) THE APPLICANTS WERE DIVORCED FROM EACH OTHER; OR (B) THE
PROHIBITION AGAINST REMARRIAGE IS WAIVED BY THE COURT (Section 2.009 Texas
Family Code).

. IF A MARRIAGE CEREMONY HAS NOT BEEN CONDUCTED BEFORE THE 90TH DAY AFTER -

THE DATE THE LICENSE WAS ISSUED, THE MARRIAGE LICENSE EXPIRES. (Section 2.201
Texas Family Code). NORMALLY, A MARRIAGE CEREMONY MAY NOT TAKE PLACE DURING
THE 72 HOUR PERIOD IMMEDIATELY FOLLOWING THE ISSUANCE OF THE MARRIAGE
LICENSE.

. THE 72 HOUR WAITING PERIOD DOES NOT APPLY TO AN APPLICANT WHO MEETS ONE OF
THE FOLLOWING CGRITERIA:

A) THE APPLICANT IS ACTIVE DUTY MILITARY.

B) THE APPLICANTS COMPLETE A "TWOGETHER IN TEXAS" PREMARITAL
EDUCATION COURSE APPROVED BY THE STATE OF TEXAS, AND PROVIDES THE
MARITAL EDUCATION COURSE COMPLETION CERTIFICATE TO THE COUNTY
CLERK.

C) THE APPLICANT OBTAINS A WRITTEN WAIVER FROM A JUDGE OF A COURT
WITH JURISDICTION IN FAMILY LAW CASES. (Section 2.204 Texas Family Code).



